De oproep voor de BNIP pilootprojecten in 2017 was een succes en leverde acht kleinschalige inspirerende projecten op. Op bijna 2 jaar tijd wisten zij een hele reeks knappe prestaties neer te zetten.
Lees hier wat Natuurhulpcentrum vzw heeft gerealiseerd.
Wildlife in België en Europa: hun routes ontrafeld dankzij GPS zenders
Dankzij het pilootproject van het Natuurhulpcentrum vzw Opglabbeek volgden we samen de trekroutes op de voet van Brunhilde de Bruine kiekendief & Bill de lepelaar.
Het Natuurhulpcentrum staat in voor de revalidatie van gewonde, verzwakte of hulpbehoevende dieren. Zij zorgen er ervoor dat de dieren de beste zorgen krijgen toegediend en opnieuw worden vrijgelaten indien mogelijk. Zo kwam men op het idee om enkele van deze dieren te volgen tijdens hun migratieroutes door middel van een GPS tracker. Het doel van het pilootproject bestond eruit om vogels te volgen tijdens hun trektocht en zo het belang van natuurgebieden, zoals Natura 2000 gebieden, en natuurlijke verbindingselementen onder de aandacht te brengen bij het brede publiek.
Om informatie te kunnen verzamelen, werden de geselecteerde vogels voorzien van een klein GPS ‘rugzakje’. Deze zenders zijn speciale lichtgewicht GPS dataloggers, die voorzien zijn om 2 tot 3 jaar lang locatiegegevens door te sturen. Na 3 jaar scheurt het rugzakje vanzelf los van de vogel en kan de zender opnieuw gebruikt worden voor een andere vogel.
Maar welke vogels voorzie je dan van een GPS zender? Hiervoor werd gekeken naar vogels die migreren naar andere gebieden of die jaarlijks naar het zuiden trekken om er te overwinteren en in de lente terugkeren. Zo verzamel je de meest interessante gegevens.
Tijdens het pilootproject leverden twee vogels boeiende gegevens op van hun trektocht.
Na het revalideren van een voedselvergiftiging, werd in augustus 2018 Brunhilde de kiekendief terug vrijgelaten op de vindplaats in De Wijers te Zonhoven. Daarna geeft ze ons een blik op de migratie van een 2e jaars vrouwtje bruine kiekendief. Ze vliegt via de zogenaamde ‘Adriatic Flyway’ (via de Balkan) helemaal naar het Afrikaanse Mali waar ze de hele winter 2018-2019 verblijft in een moerasgebied. In het voorjaar 2019 vertrekt ze terug noordelijk en bereikt ze uiteindelijk Slowakije. Daar heeft ze in een moerasgebied gebroed. In september 2019 vertrekt ze terug via dezelfde ‘Adriatic Flyway’ naar Afrika. Alwaar ze in precies dezelfde regio overwintert als vorig jaar. Klik hier om het uitgebreide artikel te lezen omtrent de route van Brunhilde.
(lees verder onder de kaart)
In juni 2018 werd Bill de lepelaar binnengebracht in het natuurhulpcentrum in een verzwakte conditie. Na een herstelperiode werd hij opnieuw vrijgelaten in de buurt van een bestaande lepelaarkolonie in Noord-Limburg. De lepelaar verbleef de hele winterperiode 2018-2019 in de ruime omgeving en deed verschillende geschikte biotopen aan in Nederland, België en Duitsland. In het voorjaar van 2019 zette de vogel koers naar het noorden en vond daar een geschikte plek om te overzomeren in het Duitse Bremerhaven. Daar bevindt zich het estuarium van de Wezer, een gebied dat uitermate geschikt is voor lepelaars. De vogel verbleef daar tot het najaar en vertrok toen voor de najaarsmigratie. Bill volgde de kustlijn van Nederland, België en Frankrijk tot in Bordeaux. Daar verbleef hij in het Bassin d’Arcachon, een Natura-2000 gebied met nummer FR7200679.
Ben jij ook benieuwd naar het reisverslag van of Brunhilde or Bill? Bezoek dan zeker de website van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek.