De oproep voor de BNIP pilootprojecten in 2017 was een succes en leverde acht kleinschalige inspirerende projecten op. Op bijna 2 jaar tijd wisten zij een hele reeks knappe prestaties neer te zetten.
Lees hier wat Stéphane Delogne heeft gerealiseerd.
Genieten van waardevolle graslanden dankzij privé-eigenaar
Privé-eigenaar Stéphane Delogne combineert zowel extensieve landbouw, educatie als natuurherstel in één inspirerend project ‘Natte weiden om van te genieten bij Bertrix en Herbeumont’, door samen met schoolkinderen en lokale bewoners een nat weidecomplex te herstellen.
Het project focust zich op een gebied in de Natura 2000 zone “Haute Vierre”. Deze site ligt ten oosten van Gribomont, in de alluviale vlakte van de Vierre. Het gebrek aan beheer door opeenvolgende eigenaars, zorgde ervoor dat het gebied ernstig verwaarloosd werd en slachtoffer werd van milieuvervuiling. En dat was jammer, vooral omdat het gebied veel potentieel had om uit te groeien tot knap natuurgebied.
– Stephane Delogne[/bsf-info-box]
Samen met een kudde schotse hooglander runderen, een groep gemotiveerde schoolkinderen en buurtbewoners werd de staat van het gebied verbeterd. Zo werden mobiele omheiningen geplaatst zodat de runderen specifieke delen van het gebied konden begrazen. Door begrazing wordt de druk van de brandnetel direct verminderd, wat positief is voor andere begroeiing. En dat is goed nieuws voor de vlinderpopulaties. Ook de watersnip, dewelke reeds overwinterde op het terrein, heeft baat bij een goed weidebeheer. Bovendien stimuleert de toegang van het vee tot een deels bebost gebied de export van stikstofhoudende stoffen naar het ondergroeigebied.
Door schoolkinderen en jongeren te betrekken bij het beheer van het gebied, heeft het project bovendien een educatieve waarde. Zo leren de jongeren bij over natuurbeheer, het behoud van de biodiversiteit en het lokale natuurlijke erfgoed.
En dat werpt z’n vruchten af! Na afloop van het project dienden verschillende jongeren een aanvraag voor een schoolstage in en verschillende scholen dienden reeds een aanvraag in voor een projectbezoek. Ook wekte het project nieuwsgierigheid en betrokkenheid op bij de buurtbewoners, die voordien geen interesse vertoonden in het gebied. De projectcoördinator werd ook uitgenodigd door professoren in Soignies om het verband toe te lichten omtrent natuurbehoud, Natura 2000 en extensieve landbouwtechnieken.
Het is duidelijk dat het project, zelf na afloop van de projectsubsidies, leeft onder de lokale bevolking. Het gebied zal zich zal blijven ontwikkelen als een dynamisch natuurgebied dat de inspanningen van buurtbewoners, lokale jeugd én extensieve landbouw bundelt in een prachtige Natura 2000 natuurparel!
Wil je graag meer weten? Bezoek dan de Facebook pagina van Stéphane Delogne’s project hier.