Slotconferentie LIFE BNIP

van het beleid tot de laarzen op het terrein

maandag 17 oktober 2022, Namen

Onze focus

Tijdens deze conferentie ontdek je de realisaties van LIFE BNIP tijdens interactieve workshops en inspirerende infosessies. We zorgen ervoor dat je naar huis vertrekt met concrete tools en massa’s inspiratie omtrent Natura 2000.

Een eerste greep uit het aanbod

  • Gluren bij de buren: ga in gesprek over concrete thema’s met mensen binnen en buiten jouw vakgebied, vanuit Vlaanderen én Wallonië
  • Opzoek naar financiering voor jouw natuurproject? Wij helpen je op weg met een eerste oriëntatie, tips & tricks
  • Kom rechtstreeks van onze thema-experten de successen én valkuilen te weten over agro-beheer maatregelen voor soorten, habitats, kweekprogramma’s, e-DNA en nog meer
  • Inspirerende sessie bomvol innovatieve ideeën omtrent Natura 2000
  • Hoe heeft LIFE BNIP bijgedragen aan het Natura 2000 beleid in België

Stel zelf jouw programma samen

Ben jij hoofzakelijk actief op het terrein? Of ben jij een thema-expert? Of een beleidsmaker? We hebben voor elke doelgroep een vrij te kiezen en boeiend programma.

Via de registratie knop, kan je zelf kiezen aan welke workshops en infosessies je deelneemt.

10:00 – Introductie en plenaire sessie
10:45 – Infosessies
12:30 – Lunch
14:00 – Workshops
16:00 – Conclusies en dankwoord
16:30 – Afsluitende drink

Inspirerende infosessies

Tijdens deze workshop kom je alles te weten over soortenbeschermingsprogramma’s en actieplannen. Starten doen we bij de basis: wat zijn soortenbeschermingsprogramma’s en actieplannen, waarvoor dienen ze en welke werden ontwikkeld in BNIP. En hoe wordt dit vertaald op het niveau van SBZ (speciale beschermingszone)? 

Vervolgens kom je te weten welke voordelen de soortenbeschermingsprogramma’s in Vlaanderen en de actieplannen in Wallonië hebben voor jouw eigen terreinen en/of project- of beheerplannen en welke financieringsmogelijkheden hier aan kunnen vasthangen.  

Tot slot nemen we de beheerplannen onder de loep: het hoe én het waarom hiervan wordt verduidelijkt. Ook de bijdragen van LIFE BNIP aan de beheerplannen wordt toegelicht: ecohydrologische studies, databanken en nog meer. Concrete tools, tips én tricks worden meegegeven. 

Dit alles wordt zo praktisch mogelijk uitgelegd, door gebruik te maken van concrete voorbeeldcases. 

Taal van de workshop: Nederlands en Frans (ieder in zijn eigen moedertaal), simultaanvertaling wordt voorzien 

Deze workshop wordt aanbevolen voor mensen werkzaam op het terrein. 

Deze workshop neemt de agro-beheermaatregelen, kweekprogramma’s en e-DNA inventarisatie onder de loep.  

Zo wordt de effectiviteit van de agro-beheermaatregels onderzocht: wat ging goed en welke lessen hebben we getrokken uit LIFE BNIP? Ook wordt uitgelegd wat de agro-beheermaatregels net zijn (beheersovereenkomsten en MAE’s) en hoe dit in zijn werk gaat. Dit alles wordt concreet gemaakt door middel van een casevoorbeeld. 

In LIFE BNIP werden verschillende kweek- en uitzetprogramma’s opgestart en uitgetest. Hoe dat in zijn werk ging wordt toegelicht door een van de vakexperten.  

Ook E-DNA technieken werden door verschillende partners gebruikt als inventarisatietool op het terrein. Wat zijn hun ervaringen met deze techniek? Kom tips en tricks te weten over deze boeiende tool. 

Taal van de workshop: Engels, Nederlands en Frans (ieder kan in zijn eigen moedertaal vragen stellen aan de sprekers) 

Deze workshop wordt aanbevolen voor thematische experten. 

Tijdens deze workshop duiken we in het Natura 2000 beleid van zowel Vlaanderen, Wallonië als het Belgische deel van de Noordzee. Wat is het kader? Hoe werkt het? Hoe willen de regio’s de doelen behalen? En welke rol speelt LIFE BNIP in dit geheel?  

Taal van de workshop: Engels, maar iedereen kan vragen stellen aan de sprekers in zijn eigen moedertaal. 

Deze workshop wordt aanbevolen voor iedereen werkzaam in of met het Natura 2000 beleid of met een interesse in dit thema. 

Workshops

Welke subsidies bestaan er voor mijn project in Vlaanderen of Wallonië? En hoe kan ik hier optimaal gebruik van maken? Dit kom je te weten tijdens deze interactieve workshop. Hierbij ga je, onder begeleiding van onze experten, zelf aan de slag en ontdek je voor welke project ideeën welke subsidies jou financieel kunnen ondersteunen. Je krijgt niet alleen de kans om jouw projectidee af te toetsen bij experten ter zake. Deze workshop geeft je ook de kans om jouw professioneel netwerk uit te breiden met relevante contacten uit het Vlaamse én Waalse werkveld. Wie weet ontmoet je wel een toekomstige projectpartner? 

Taal van de workshop: Nederlands en Frans (ieder in zijn eigen moedertaal) 

Deze workshop wordt aanbevolen voor iedereen met een mogelijk projectidee of een interesse in subsidies voor natuurprojecten (klein & groot) 

Binnen LIFE BNIP zijn enkele innovatieve producten én trainingsmethodieken ontwikkeld, die we graag met jullie delen. Maar dit is slechts een korte opwarmer. Tijdens deze workshop gaan jullie brainstormen over originele, onverwachte of ludieke producten, campagnes, invalshoeken om belanghebbenden te kunnen bereiken met jouw communicatie en/of educatie.  Bots jij binnen jouw job op uitdagingen in het bereiken van jouw belanghebbenden? Benieuwd hoe anderen dit aanpakken? En wat als iedereen eens out-of-the-box denkt en zijn creativiteit de wilde loop laat? Zo verlaat je deze workshop hopelijk met een hoofd bomvol frisse ideeën en een ton aan inspiratie.  

Taal van de workshop: Nederlands en frans (ieder in zijn eigen moedertaal) 

Deze workshop wordt aanbevolen voor iedereen die werkt met belanghebbenden, communicatie, educatie of die houdt van innovatie binnen de natuursector. 

Terreinbezoeken

De vroedmeesterpad, van slechts 5 centimeters groot, heeft het heel moeilijk in Vlaanderen. Dankzij een soortenbeschermingsprogramma én een kweekprogramma krijgt de soort opnieuw alle kansen om zich te kunnen herstellen. Dat is best speciaal, want zo’n groot aantal vroedmeesterpadjes die op een gecoördineerde manier worden gekweekt en uitgezet, dat is een Europese primeur! 

Samen met onze experten van Natuur & Bos, INBO én het Regionale Landschap Dijleland duik je achter de schermen: wat is zo’n kweekprogramma, welk onderzoek en natuurherstel is eraan gekoppeld, hoe verloopt de monitoring en hoe verloopt de kennisdeling met Wallonië?  

Tijdens de excursie zal je de vrijlating meemaken van de vroedmeesterpadjes op 2 locaties in Vlaanderen. 

– Wanneer: 11 oktober van 14:00 tot 16:45

  • Start op locatie 1 om 14u00: Voormalige steengroeve Blaivie in de Valkenweg te Overijse (na 100 m aan de linkerkant van de weg). Parkeren doe je best op de parking van Transworld, Clem. Vanophemstraat 78, 3090 Overijse
  • Vervolg op locatie 2 om 15:30: Parking Golf Park Tervuren in de Hertswegenstraat 59, 3080 Tervuren 

– Inschrijven: inschrijven is verplicht en doe je via dit formulier 

– Taal van de activiteit: Nederlands

Binnen LIFE BNIP sprong Natuurpunt in de bres voor de verborgen natuurparel Rode Del. Tien jaar geleden bestond het gebied uit een handvol waardevolle kernen die te verstoord, te klein en te versnipperd waren om een goede thuis te zijn voor kritische soorten zoals gladde slang, grote modderkruiper, roerdomp én nachtzwaluw.

Dit groeide uit tot een uitdagend natuurherstel project van zowel moeras als heide, waarbij onder meer eDNA technieken, drone monitoring maar ook stakeholder management ruim aan bod kwam. Dankzij de niet aflatende inzet van de vrijwilligersploeg, LIFE BNIP en Vlaamse Projectsubsidies Natuur is het gebied ondertussen uitgegroeid tot een reservaat van 40 ha, dat nog steeds groeit.  Ga mee op verkenning in het gebied en kom alles te weten over dit uniek stuk natuur.

– Waar: parking RAVAGO, Rode del 89, Arendonk

– Wanneer: 16 oktober 2022 om 14:00

– Meer informatie: Vital Van Gorp, 0474/42.19.57

– Taal van de activiteit: Nederlands

De kalkmoerassen van de Boven-Semois tussen Heinsch en Chantemelle vormen een natte natuurparel in het meest zuidelijke deel van België. Voor heel wat planten- en dierensoorten vormt het één van de belangrijkste bolwerken in ons land. Het gebied herbergt een mozaïek van uitzonderlijke plantengroepen die typerend zijn voor natte natuur. Denk daarbij aan parnassia, 3 soorten wollegras, tapijten van schorpioenmossen, …

Natagora werkt hier al tientallen jaren aan het herstel van deze unieke systemen. Een grote onbekende bleef echter het hydrologische functioneren. Van waar komt het water, waar gaat het naartoe? Tijdens deze excursie nemen we je mee en laten zien hoe je ook met éénvoudige methodes een natuurgebied kan doorgronden.

– Waar: Chaussée Romaine 18, Fouches ( https://goo.gl/maps/zQoET5Bx89Pmg45aA)

– Wanneer: 20/10/2022 13u30 – 16u30

– Meer informatie: wout.opdekamp@natagora.be

– Taal van de activiteit: Nederlands/Frans

– Inschrijven: per mail met vermelding naam + organisatie naar wout.opdekamp@natagora.be. Het aantal plaatsen is beperkt (20).

Locatie

La Bourse
Place d’Armes 1
5000 Namur

Route-informatie in Google Maps