Europa ’s meest waardevolle soorten worden beschermd mede dankzij het LIFE BNIP project. Zo zet LIFE BNIP zich in voor zowel de opmaak als de uitvoering van verschillende soortenbeschermingsprogramma’s. Dit artikel focust zich enkel op de bijdrage van onze Vlaamse partner het Agentschap voor Natuur en Bos.
Nieuwsbrief December 2016
De opmaak en uitvoering van soortenbeschermingsprogramma's
Wat is een soortenbeschermingsprogramma of SBP? Een soortenbeschermingsprogramma (SBP) wordt in overleg met betrokken doelgroepen opgesteld en bevat maatregelen om ervoor te zorgen dat een soort (of meerdere soorten) binnen Vlaanderen in een gunstige staat van instandhouding verkeren. Een SBP wordt door de minister vastgesteld en heeft een looptijd van 5 jaar. De prioriteit gaat naar Europees te beschermen soorten in het kader van Natura 2000 met een ongunstige staat van instandhouding.
De opmaak van tien nieuwe SBP’s wordt ondersteund door het project. Zo zullen alvast de volgende soorten de nodige bescherming krijgen in de loop van de komende jaren:
- de vroedmeesterpad
- de kamsalamander
- de boomkikker
- de bruine kiekendief
- de porseleinhoen
- de grauwe klauwier
- de hazelmuis
- de poelkikker
- de heikikker
- de rugstreeppad
Daarnaast zit in LIFE BNIP de uitvoering van verscheidene acties die beschreven zijn in de al goedgekeurde of voorbereide SBP’s voor volgende soorten:
- de Europese hamster
- de kwartelkoning
- de grauwe kiekendief
- de roerdomp
- de knoflookpad
Enkele voorbeelden zijn het opstarten van een kweekprogramma voor de Europese hamster, het herstellen van leefgebied voor de grauwe kiekendief en het voorzien van inkomenscompensatie voor landbouwers die zich inzetten voor de kwartelkoning. Voor de knoflookpad zullen onder andere een aantal ecologische verbindingen hersteld worden tussen verschillende (Natura 2000) natuurgebieden. Tot slot zal de roerdomp profiteren van onder andere de creatie van extra leefgebied.
Naast het nemen van concrete acties op het terrein is ook het belang van communicatie en educatie niet te onderschatten. Zo zal voor vele soorten een nauwe samenwerking met verschillende doelgroepen, zoals landbouwers, noodzakelijk zijn.
Dankzij de verschillende maatregelen geeft het LIFE BNIP project een boost aan de bescherming van deze waardevolle soorten!
Ook in Wallonië wordt er binnen het LIFE BNIP project aan soortenbescherming gedaan. Een voorbeeld hiervan is het deelproject Barbastelle.