In de Rode del is de Roerdomp terug present als broedvogel. Na enkele jaren van afwezigheid is er dit voorjaar een roepend mannetje waargenomen gedurende een langere periode. De ‘hoemp’ roep doet denken aan misthoorn die kilometers ver hoorbaar is. Vanaf begin mei was het een tijdje stil. Maar half juni werd deze mysterieuze rietreiger terug vliegend waargenomen. Dit wijst op een vermoedelijk broedgeval. De beheerders houden hun ogen open voor de jonge vogels die uitvliegen.
Benieuwd naar het ‘hoemp’ geluid van de roerdomp? Beluister het hier!
De terugkomst van deze prachtige soort is het resultaat van een lange weg. Toen de vijvers in 2011 in beheer kwamen van Natuurpunt waren ze overspannen met netten en had het water een groene algenkleur. De vrijwilligers van Natuurpunt hebben de netten afgebroken en de vijvers regelmatig op en afgelaten waardoor het voedselrijke slib stilaan achteruit ging. Ook werden bodemwoelende karpers afgevangen waardoor het water terug helder werd. In 2015 zijn er riet- en blankvoorn uitgezet die met hun broed zorgen voor bulkvoedsel voor de Roerdomp.
Dankzij het LIFE BNIP project vinden restauratiewerken in het gebied ‘De Rode Del’ plaats. Lees ook hier (ENG) meer over deze werken.
In de Rode del gaat Natuurpunt het leefgebied van de Roerdomp en ook de Woudaap en Grote moddderkruiper nog verder uitbreiden door het herstel het laagveenmoeras ten zuiden van de vijvers. Dit was tot voor kort overgroeid met bomen en struiken en de dijken zijn op verschillende plaatsen lek waardoor ze leeglopen als het peil van de aangrenzende beek zakt. De eerste maanden van 2017 is het moeras helemaal open gemaakt. Lees hier meer over deze werken. En komende winter worden de dijken hersteld waardoor een optimaal peil voor de vijvers kan ingesteld worden. Op deze manier zal er samen met het nabijgelegen Goorken een groot laagveenmoeras ontstaan wat het ideale leefgebied is voor de Europees beschermde soorten.
Dit deelproject komt tot stand dankzij onze projectpartner Natuurpunt. Wil je graag meer weten over Natuurpunt? Bezoek de website hier.