BNIP creëert extra waarde voor landbouwgrond in de buurt van waterlopen en zorgt voor bewustmaking
Ooit waren alluviale bossen wijdverspreid in Europa, maar ze zijn zeldzaam geworden en hun staat van instandhouding is verslechterd. Talrijke bedreigingen hebben een negatief effect op deze habitat: drainage, opvulling, bodemverdichting en kolonisatie door invasieve uitheemse soorten. De staat van instandhouding van dit ecosysteem heeft ertoe geleid dat het op Europees niveau als een prioritaire habitat is geclassificeerd, overeenkomstig de habitatrichtlijn van 1992. Alluviale bossen herbergen een bijzonder interessante fauna en flora, dewelke afhankelijk zijn van zowel het aquatische als het terrestrische milieu, zoals de otter of de ijsvogel. Bovendien zorgt deze bebossing (via het wortelsysteem van bepaalde boomsoorten) voor schuil-, voeder- en ei-afzettingsplaatsen voor de aquatische fauna.
In het agrarisch landschap komen alluviale bossen voor onder de vorm van heggen langs waterlopen. Deze bomen werken als een “buffer” tussen de waterloop en de aangrenzende omgeving, waardoor de eutrofiëring van waterlopen wordt beperkt. Bovendien dragen deze oeverhagen, door hun rechtlijnige structuur, bij tot het ecologische netwerk. Voor landbouwers hebben oeverhagen verschillende directe voordelen. Ze werken als windscherm, beschermen het vee in de wei en beperken de uitdroging van de gewassen. Ze beperken ook de erosie door de oevers te stabiliseren.
Een van de doelstellingen van het LIFE BNIP-project is de aanplant van 60 km oeverhagen in landbouwgebieden in Wallonië. Deze opdracht, onder toezicht van Natagriwal, heeft het mogelijk gemaakt nieuwe AECM (agro-milieu-klimaatmaatregelen) te creëren die landbouwers in staat stellen hun land langs waterlopen een meerwaarde te geven. De missie heeft het ook mogelijk gemaakt de financiering van de aanplantingen in het Waalse Gewest te promoten én de landbouwers en de beheerders van de waterlopen bewust te maken van het belang van de herbegroeiing van de oevers. In het verlengde van deze doelstelling financiert de openbare waterbeheermaatschappij momenteel de aanplant van oeverhagen op akkerland. Deze financiering en de AECM zullen worden gehandhaafd na afloop van het LIFE BNIP-project.