Het project Mopsvleermuis is ontstaan en ontwikkeld in de Ardennen sinds enkele jaren door de vleermuiswerkgroep Plecotus van Natagora. Dit project wordt nu verder uitgevoerd in het kader van het LIFE project.
Nieuwsbrief December 2016
De ontdekking van de eerste Waalse Mopsvleermuis kolonie
Wist je dat je de mopsvleermuis kunt herkennen aan z’n gedrongen kop, zoals bij een mopshond ? Ontdek snel meer over deze soort op deze website.
Om in Wallonië habitat- en soortgerichte actieplannen op te stellen is inventarisatie en monitoring noodzakelijk. Specifiek voor de mopsvleermuis heeft Natagora een inventarisatie en studieplan opgesteld. Deze vleermuissoort komt in bossen voor en is zeldzaam in België.
Inventarisaties werden in 2016 uitgevoerd op basis van reeds beschikbare gegevens. Hierbij werden twee aanvullende methoden gebruikt:
- Door het gebruik van 4 ultrasone registratietoestellen zijn 100 locaties gecontroleerd op de aanwezigheid van de mopsvleermuis in de provincie Luxemburg. Hierbij is zowel jacht als migratie geregistreerd. Op basis van deze waarnemingen is het voorkomen van de soort in kaart gebracht. Deze zone is veel groter dan aanvankelijk werd gedacht.
- Aanvullend vonden 15 vangstavonden plaats in de hoop een wijfje te vangen en die te voorzien van een kleine zender op de rug. Aan de hand van telemetrie kan de vleermuis vervolgens gevolgd worden tot aan haar verblijfplaats. Op 3 juli 2016 werden drie wijfjes gevangen en voorzien van zenders in de regio van Orval. Dit leidde tot de vondst van een mopsvleermuiskolonie in een afgestorven beuk, de eerste bevestigde kolonie in Wallonie.
Deze succesvolle inventarisatie zal in 2017 en 2018 voortgezet worden.
Lees hier het volledige artikel van Natagora.
Dit deelproject mopsvleermuis is onderdeel van de soortenbeschermingsacties binnen LIFE BNIP in Wallonië. Ook in Vlaanderen worden verschillende soorten beschermd mede dankzij het LIFE BNIP project. Lees het artikel hier.
Meer informatie over de mopsvleermuis kan je vinden op de volgende websites: