Als er een prijs bestond voor meest mysterieuze amfibie, zou de knoflookpad zeker winnen. Hij leeft zijn hele leven ondergedoken of ondergegraven, heeft een stille roep én is helaas erg zeldzaam. De knoflookpad komt slechts op 2 plaatsen meer voor in België: in Peer en in Zonhoven. Dankzij het soortenbeschermingsprogramma (of SBP), en de uitvoering hiervan op het terrein, gaat het gelukkig stap voor stap een beetje beter met deze padachtige kikker.
Wist je dat.. Een soortenbeschermingsprogramma een vijfjarige programma is met soortbeschermingsmaatregelen die bedreigde en beschermde soorten in een goede staat van instandhouding moet brengen én houden. Lees hier meer over soortenbeschermingsprogramma’s.
Om de knoflookpad meer kansen te gunnen, is een kweek- en uitzetprogramma opgestart in 2020 door het Agentschap voor Natuur & Bos en INBO. Toen werden 18 eisnoeren van de 2 resterende populaties verzameld en opgekweekt onder gecontroleerde omstandigheden. Hierdoor werden 10.000 larven vrijgelaten in de 2 oorspronkelijke gebieden, maar ook in 2 nieuwe gebieden. In 2021 werden 500 juvenielen vrijgelaten en in 2022 werden er zo’n 2.800 individuen vrijgelaten.
Alvast met een goed resultaat: in 2022 werd tijdens de uitzetting op het terrein reeds een klein knoflookpadje gevonden, wat wil zeggen dat de knoflookpadden met succes voortplanten in de vijvergebieden!
Het grootste deel van de opgekweekte knoflookpadden wordt uitgezet, maar een klein aantal wordt verder opgekweekt tot volwassen diertjes. Zo kunnen de onderzoekers erg waardevolle informatie verzamelen over de levenswijze van deze mysterieuze amfibiën, weliswaar in kweekbakomstandigheden.
Ook de komende jaren werkt het agentschap voor Natuur & Bos verder aan de bescherming van deze soort, met onder meer kweek- en uitzetprogramma’s.
Wil je graag meer weten? Bekijk hier een erg boeiend filmpje over de knoflookpad en/of lees hier meer over dit prachtige amfibie!