Filmpje Grauwe Kiekendief toont win-win voor landbouw & biodiversiteit
Het pilootproject “Vlieg mee met de Grauwe Kiekendief” lanceert het sensibiliseringsfilmpje rond de Grauwe Kiekendief en de inspanningen van verschillende landbouwers.
Het filmpje toont duidelijk de relevantie aan van gebiedsgerichte maatregelen en vergroot zo het draagvlak voor deze prachtige Europees beschermde soort. Zo wil Regionaal Landschap Zuid-Hageland meer landbouwers engageren om soortbeschermingsmaatregelen te nemen op hun akkers en de buurtbewoners en gemeentelijke overheden warm maken voor de grauwe kiekendief als paraplusoort voor onze bedreigde akkervogels.
(lees verder onder het filmpje)
Achtergrondschets
Eind 2015 keurde Vlaams minister Joke Schauvliege het soortbeschermingsprogramma (SBP) voor de Grauwe Kiekendief goed. Dit vormt meteen de fundering om op het terrein in actie te schieten.
Sinds begin 2017 werken zes verschillende partners samen onder de vlag van ‘Plan Kiekendief’ om nieuw leefgebied te creëren voor deze soort in de open akkerplateaus in de Vlaamse Leemstreek. In opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) werkt Regionaal Landschap Zuid-Hageland samen met Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), Werkgroep Grauwe Kiekendief en Werkgroep Grauwe Gors aan voedselaanbod en nestbescherming. Op die manier zorgt dit partnerschap voor een nieuwe kans voor deze bijzondere vogel.
Dankzij de subsidies van LIFE BNIP voor innoverende projecten, ontvangt het Regionale Landschap Zuid-Hageland een duwtje in de rug bij de realisatie van het pilootproject ‘Vlieg mee met de Grauwe Kiekendief’. Dankzij deze financiering werd bijvoorbeeld het sensibilisatiefilmpje ontwikkeld.
Hoe wordt dit omgezet naar de praktijk?
Om de doelstellingen van het soortenbeschermingsprogramma te realiseren worden er beheersovereenkomsten opgemaakt met landbouwers op vrijwillige basis en wordt er lokaal gezocht naar kansen voor structureel ecologische elementen in het landschap. Eens de Grauwe Kiekendief beslist om te broeden, wordt overgegaan tot nestbescherming, door bijvoorbeeld een beschermingskooi te plaatsen.
Lees meer over de doelstellingen en omzetting naar de praktijk op de website van ‘Plan kiekendief’.
Win-win voor landbouw en biodiversiteit
Zowel voor onze biodiversiteit als voor landbouw wordt een win-win situatie gecreëerd.
Zo biedt de VLM landbouwers twee nieuwe beheerpakketten aan voor dit project: de vogelakker of jaagakker met afwisselend stroken luzerne en kruiden, en zomer- of wintergranen in wisselteelt. Het model van de vogelakker is afgestemd op het jachtgedrag van de grauwe kiekendief. Deze schuimt voornamelijk akkerranden af op zoek naar muizen en kleine akkervogels. Wisselteelt speelt in op een aanbod van dekking en voedsel voor heel wat akkervogels in de vorm van insecten en granen die in de winter op het veld blijven staan.
Vanuit landbouwkundig perspectief is de vogelakker bovendien interessant omdat luzerne geoogst wordt op reguliere wijze en verwerkt kan worden tot veevoeder. Het is bovendien een gewas dat nauwelijks bemesting nodig heeft, werkt als bodemverbeteraar en een hoge droogteresistentie heeft.
Ecologisch gezien creëren de maatregelen die voor de grauwe kiekendief genomen worden kansen voor andere akkervogels. In de praktijk is deze dus een zogenaamde ‘paraplusoort’ voor heel wat andere soorten. Het is opmerkelijk en hartverwarmend dat er na twee jaar niet alleen meer dan 50 ha beheerovereenkomsten voor grauwe kiekendief werden gesloten met landbouwers, maar ook dat soorten als velduil en blauwe kiekendief broedpogingen ondernamen in deze gebieden, heel wat soorten op trek de maatregelen uitkiezen als rustpunt en de vogelakkers ook ’s winters een grote meerwaarde bieden onder andere voor muizeneters als grote zilverreiger.
Wil je graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen het project ‘Plan Kiekendief’? Bezoek dan zeker de facebookpagina van het project en hou de website ‘Plan Kiekendief’ in de gaten. Ook op onze LIFE BNIP nieuwspagina brengen wij regelmatig nieuwtjes onder de aandacht van al onze pilootprojecten.